Szerencse

Mi is az a szerencse? Van aki pusztán véletlennek tekintik, sokan különféle babonákat, megérzéseket társítanak hozzá. A Webster szótárának meghatározása szerint, a szerencse: egy értelmetlen, kiszámíthatatlan, irányíthatatlan erő, ami az események kedvező vagy kedvezőtlen folyását formálja egy egyén, egy csoport, vagy egy ügy esetében.

Ha a szerencsejátékban lévő szerencséről beszélünk, ez mind akkor is érvényes, de ez így magában nem lenne túl tisztességes és törvényes. Nem árt tudni, hogy a kaszinókban játszható nyerőautomaták egy bizonyos matematikai rendszer alapján működnek, a véletlenszerű eredmények egy véletlenszám generátornak köszönhetőek. (Random Number Generator, vagyis röviden RNG.) Az RGN kifejezés manapság rengeteg játékban előfordul, nem csak a szerencsejátékoknál. Ez lényegében egyfajta irányított véletlen. Egy olyan számsorozatot, vagy szimbólum sorozatot generál, amin nem fedezhető fel semmilyen minta, teljesen véletlenszerűnek tűnik.

Manapság főleg az angoloknál, de egyre inkább a fiatalabbak körében itthon is, elhangzanak utalások az RNG-ra konkrétan. MMO játékoknál, kártyajátékoknál, kaszinóknál is, emlegetve az RNG isteneit, vagy Jézust. Tehát mondhatjuk, hogy a köznyelvben az RNG nem más, mint maga a szerencse.

A kaszinókat időnként részletes ellenőrzésnek vetik alá, hogy ellenőrizzék, a véletlenszám generátor rendszerük megfelelően működik-e. Miden pörgetés véletlenszerű kell, hogy legyen, egy vesztes pech széria pedig ugyanúgy természetes része lehet a rendszernek, mint egy nyerési széria. Azonban ha az ellenőrzés úgy találja, hogy a rendszer hibás, és elhajlik valamelyik irányba, (nyilván inkább a kaszinó érdekei szerint) akkor az a bizonyos kaszinó feketelistára kerül.

Az ellenőrzéseket mindig egy független harmadik fél végzi. Sok ilyen cég létezik, pl. a Technical Systems Testing. Az ilyen cégek különféle szolgáltatásokat és tesztelő értékeléseket végeznek, mint a véletlenszám generátor kiértékelés, játék és matematikai kiértékelés, folyamatos véletlenszerűség és kifizetési ráta elemzés, valamint egyéb biztonsági ellenőrzések, a rendszer külső behatolások elleni védelmére irányulva. Az ismertebb játékszolgáltatóknál rendszeresen végeznek ellenőrzéseket, így bátran játszhatunk, korrekt esélyek mellett. A legismertebb ilyen szolgáltatók a NetEnt, Novomatic, Microgaming, IGT, Evolution Gaming, Playtech és a Wazdan.

Egy példán megfigyelve láthatjuk, hogy miért felelős pontosan az RNG. Az alapja, hogy a tárcsánstarburst-top lévő minden szimbólumra kiosztanak egy értéket. Tegyük fel, hogy van 12 szimbólum minden tárcsán, a készülék pedig egy 5 tárcsás nyerőautomata. Az RNG kiválaszt mind az 5 tárcsán egy 1 és 12 közötti értéket, eredményül 5 különböző szimbólumot kapunk. Ha az 5 véletlen szimbólum nyerő kombinációt alkot, abban az esetben a kifizetési táblázat szerint részesülünk nyereményben. Ez érvényes minden játékra, legyen szó akár a Starburst, Gonzo’s Quest, Twin Spin, Jack and the Beanstalk, Super Hot Fruits, vagy a Captain’s Terasure játékokról, hogy néhányat említsünk a népszerűbbek közül.

Egy olyan játék, ahol nincs szerepe a szerencsének, a játékosok ügyességére alapozna. Az ilyen játékok kevésbé izgalmasak, és túlságosan ragaszkodnak a szabályokhoz, hamar elbátortalanítják a kevésbé ügyes játékosokat. Akik régóta játszanak, szinte behozhatatlan előnyre tehetnek szert, ez igazságtalanságokhoz vezetne. A kaszinó játékoknál az egyik tényező a fogadás, a másik pedig a szerencse, az ügyesség és a szerencse közti kapcsolat nem túl hangsúlyos. Néhány játékosnak az olyan játék, ahol a központban a szerencse áll, hamar elveheti a kedvét, mivel úgy érezhetik, nem tehetnek semmit, hogy befolyásolják a játék kimenetelét. Van, akinek pont ezért tetszik, egyfajta gondolkodástól mentes kikapcsolódás.

Magyarországról számos remek kaszinó elérhető, mint a Betclic, 888, Energy casino, Bet365 és a Unibet.