Számít a kor, vagy csak a szerencse?

Figyelembe véve a statisztikákat, az online kaszinók és sportfogadók adatait, talán a végére lehet járni a dolognak. Vajon a fiatalabbak, vagy az idősebbek vannak előnyben az online kaszinókban

Ki számít fiatalnak?

A felmérés szempontjából, nem árt meghatározni, hogy mégis melyik korosztály számít fiatalnak. A legtöbb Európai országban, így nálunk is, a legális felnőttkort akkor éri el valaki, ha betöltött a 18. életévét. Ezért ezt vesszük a fiatalkor kezdetének. A szerencsejátékoknak, így a kaszinónak is meg kell felelnie a törvényi előírásoknak, csak felnőttkorba lépett játékosok játszhatnak az online kaszinókban.

Hivatalos meghatározás szerint fiatalkornak a 15 és 24 év közötti évek felelnek meg, felmérések szerint a fiatalkor végét a 35. életévnek tartják.  A megkérdezettek szerint az időskor az 58. életévnél kezdődik.

A felmérésnél inkább a véleményre hallgatunk, így a fiatalságot a 18. és 35. életkor közötti időszakként határozzuk meg.

Egyéb tényezők

Az Egyesült Királyságban egy 2012-es felmérés szerint, a férfiaknál 68%, a nőknél pedig 61% aki részt vett bármilyen szerencsejátékban. Ha ebből leszámítjuk a lottót, akkor marad 46% és 40%. Ezek elég közeli számok. Egy felmérés a Bwin felhasználói bázisára irányult, eszerint igen kis különbség van férfiak és nők között, ha a játékról van szó. Egy dolog viszont érdekes, a nők 15%-al többet fogadnak, és ennyivel többet is nyernek, mint a férfiak.  De ez nem befolyásolja az összképet, így a további statisztikánál nem érdemes különbséget tenni férfi és női játékosok között.

Felmérések szerint, minél idősebb valaki, annál valószínűbb, hogy próbára teszi a szerencséjét. A legnépszerűbbek persze a lottó és a kaparós sorsjegyek. Ám csupán néhány százalékos az eltérés, így a játékok gyakorisága sem egy olyan tényező, amit figyelembe kellene venni.

A játékszolgáltatók persze minden korosztályt célba vesznek különféle játékokkal, hogy mindenki találjon kedvére valót. A legfőbb szoftverfejlesztők a Yggdrasil, Novomatic, Quickspin, Microgaming, IGT, Evolution Gaming, Playtech és a NetEnt.

Sportfogadások

Egyértelműnek tűnik, hogy egy élet során összegyűjtött sporttörténeti tudás, a játékosok ismerete, meccsek emlékei, a tudás nagy előnynek kellene, hogy számítson, így az idősebbek kerülnének itt előnybe.

De gondoljunk csak bele, a meccsek eredményei rögzítésre kerülnek, bármikor visszakereshetőek. Aki matematikailag akarja meghatározni az esélyeket, figyelembe véve rengeteg más tényezőt is, rászánja az időt és az energiát, az előnybe kerülhet, ha talál egy megfelelő módszert. Egy híres mondás szerint, nem azt kell meghatározni, hogy melyik csapat fog nyerni, hanem hogy melyik csapat nyújtja a legnagyobb értéket. Ebben a legsikeresebbek a 20-30 év közötti fiatalok voltak, pl. Bob Voulgaris egy olyan fogadási rendszert fejlesztett ki az NBA meccsekre, amely végül kitiltásra került, mert mindig nyert a segítségével. A legjobb tippelőket megtalálhatjuk különböző weboldalakon összesítésként, így nem nehéz felállítani egy rangsort. A top 10 tippelő közül 9 fogadó volt 35 év alatt. Eszerint ha a sportfogadásokról van szó, a fiatalság a nyerő.

Pókerpoker

A póker egy olyan játékként ismert, ahol a szerencse mellett másra is szükség van a nyeréshez. 2012-ben egy tanulmány 300 résztvevőt haladó és kezdő csoportokba osztott teljesítmény szerint. Majd játszottak 60 Texas Hold’em leosztást. A végén a két csoport elnyert pénzösszege között szinte alig volt különbség. Így hát szerintük, a pókernél csak a szerencse számít. Azonban a tanulmány kihagyta a számításból az emberi tényezőt, a különböző taktikákat. Az agresszív tétemelést, megfélemlítést, blöffölést és a tapasztalatból származó előnyöket. Így inkább megnéztük az elmúlt évek World Series of Poker nyerteseit. A nyertesek 70%-a 35 év alatti volt, így könnyű kiszámítani – a pókernél a fiatalok vannak előnyben.

Blackjackblackjack

Igazából, ha valaki tudja az alapokat, onnantól a játék csak a szerencse kérdése. Azonban bejön a képbe még valami más is. Még az 1990-as években egy csapat hallgató Massachusettsben kitalálta a lapszámolás alapjait és hatalmas milliós összegeket nyertek. A lapszámolás legális, bár a kaszinók nem szeretik. De ha valaki képes észben tartani a pakliban található lapokat, és az esélyeket így a saját javára billenteni, akkor nyert ügye van. Azonban ezt nagyon nehéz megtanulni és gyakorlatban alkalmazni, mégis, akik el tudták ezt a módszert sajátítani, tipikusan a 20-30-as korosztályhoz tartoztak, így tehát a blackjack játéknál a fiatalság teljesít jobban.

Nyerőautomaták

slot

A nyerőautomaták egy előre meghatározott kifizetési rátával rendelkeznek, így a kornak nincs jelentősége. Hosszú távon pontosan lehet tudni, mennyit nyer, vagy veszít valaki. De ha valamelyik korosztály jobban kedveli ezt a típusú játékot, ez esetleg befolyásolhatja az eredményt.

Las Vegasban, a valódi nyerőautomatáknál úgy tartják, hogy elsősorban a szegény, iskolázatlan, idős emberek kedvelik ezt a típusú játékot.  Azonban a felmérések alaposan ellentmondanak ennek a sztereotípiának. A leggyakoribb játékosok az 55-60 közötti nők, akik rendelkeznek saját házzal, volt részük egyetemi oktatásban és átszámítva több mint 14 millió forintos éves jövedelemmel rendelkeznek. Ez a felmérés azt is meghatározta, milyen célból játszanak az emberek. Négy fő kategória került megnevezésre.

  1. Az unatkozók, őket nem érdekli a nyeremény, csak időtöltésnek tekintik, egy ok, hogy kimozduljanak otthonról.
  2. Akik az izgalmat kergetik, ők szeretnék jól érezni magukat, gyakran nyerni kisebb összegeket és élvezik a jackpot utáni hajszát.
  3. Akik pénzt szeretnének nyerni, jellemzően fiatalabb, kevésbé iskolázott emberek, kisebb jövedelemmel.
  4. Akik kikapcsolódásnak tekintik, gazdagok és iskolázottak, ezek a játékosok a kis rizikójú játékokat választják, csak élvezik a játékkal járó társaságot, szórakozást és kikapcsolódást.

A kaszinónál nincs szükség taktikákra, tehetségre, a játékosok többsége pedig 35 feletti. Ezek a játékok elsősorban a szórakozás miatt népszerűek, a nyereség csak másodlagos, a fiatalok körében pedig nem annyira népszerű. A kor nem számít a játék kimenetelénél, csak egyszerű szerencse kérdése, így a nyerőautomatáknál egyik fél sincs előnyben.
Népszerű játékok a Starburst, Gonzo’s Quest, Twin Spin, Jack and the Beanstalk, Super Hot Fruits, és Captain’s Terasure. Jackpotnál pedig a Mega Moolah, Jackpot Deuces, és a Mega Fortune Wheel.

Összegzés

Végeredményben a fiatalok kerülnek ki győztesen, így elmondhatjuk, igaz hogy a szerencse számít leginkább, de ha a végeredményt nézzük, a statisztikák szerint mégis csak ők vannak előnyben. Elég összetett dolog meghatározni, hogy pontosan miért, bizonyára számos oka van. Többek között talán az is, hogy több időt tudnak a témára fordítani, mert még nincs annyi kötelezettség az életükben.

Ha szeretnéd megerősíteni, vagy épp megcáfolni a statisztikát, látogass el a Magyarországról is elérhető online kaszinókba, mint pl. az 888, Bet365, Unibet, Energy casino, Bwin és az Betclic.

Unibet Kaszinó
  • Akár 60000 Ft bónusz