A nyerőgépek történelme

A legtöbb embernek ismerősek a következő elnevezések: Nyerőautomata, Kocsmai játékgép, Gyümölcsös nyerőgép, Félkarú Rabló. De vajon miért van ugyanarra a dologra ennyiféle különböző elnevezés? Az első nyerőgépek 125 évvel ezelőtt jelentek meg, az idő folyamán pedig elég sok változáson estek át. Az elnevezések a különböző korok jellegzetes típusaira utalnak, de olyan sikeresen olvasztották be és vitték tovább ezeket az ikonikus elemeket, hogy az elnevezések még ma is megállják a helyüket.

Az első szerencsejáték gépet 1891-ben fejlesztették ki New York-ban, bizonyos Sittman és Pitt, ez volt az előfutára a modern nyerőautomatáknak. A játék alapja a póker volt, öt dobot tartalmazott, 50 kártya képével. Hatalmas népszerűségnek örvendett a városban, hamarosan minden bárban megtalálható volt legalább egy készülék. Egy ötcentes érmét kellett bedobni, meghúzni a kart, és máris forogtak a dobok, amelyek a kártyákat tartalmazták, a játékos pedig izgulhatott az eredményen, a póker játékszabályai szerint. Nem volt közvetlen kifizetési mechanika, így pl. egy király pár egy ingyen sört, a royal flush pedig cigarettát és italokat jelentett, vagy bármilyen más jutalmat, amit a helyi bár ajánlott. Hogy csökkentsék a nyerési esélyeket, általában kihagytak két kártyát a pakliból, de további módosításokat is végezhettek.

A lehetséges nyerési kombinációk hatalmas száma miatt nem tudtak kidolgozni automatikus kifizetési módszert, emiatt hamarosan megjelent egy átgondolt változat, valamikor 1887 és 1895 között. Kaliforniában, Charles Fey kitalált egy sokkal egyszerűbb automatizált mechanizmust, 3 forgó tárcsával és 5 különböző szimbólummal – lópatkó, gyémánt, pikk (fekete szív), (piros) szív, és szabadság harang. A játékgép az utóbbiról kapta a nevét, „Liberty Bell”. Akkora népszerűségnek örvendett, hogy a gyártó cég egyszerűen képtelen volt ellátni az igényeket, hamarosan pedig sok másik nyerőautomata gyártó cég lemásolta az ötletet, így különféle elnevezésű „bell” nyerőautomaták sora árasztott el minden népszerű üzletet és szórakozóhelyet.

Ebben az időszakban tűntek fel először az árusító automaták is, melyeknek a nyereménye gyümölcsízesítésű rágógumi volt, a tárcsákon az ízesítések képe szerepelt szimbólumként. A játékokban azóta is népszerű cseresznye és dinnye szimbólumok ettől a géptől származnak, jó példa erre a Super Hot Fruits. A BAR szimbólum ugyancsak népszerű a nyerőautomatáknál, ez a Bell-Fruit Gum Company korai logójából származik. Amerikában, számos államban szerencsejátékot tiltó törvények voltak életben, ez viszont egyfajta kibújó volt, hiszen a bedobott pénz helyett élelmiszert adtak a gépek, de később aztán az árusító automaták egészére tiltó határozatot hoztak.

1963-ban Bally kifejlesztette az első elektronikus nyerőautomatát, a Money Honey-t.

Az első igazi videó nyerőautomatát 1976-ban fejlesztette ki Kaliforniában a Fortune Coin Co, 48 cm-es elektronikus kijelzővel és logikai áramkörökkel, amely ellátott minden funkciót. Miután átesett néhány csalás biztos változtatáson, a Nevadai Állam Játékbizottsága jóváhagyta a készüléket, és hatalmas népszerűségre tett szert a Las Vegas-i kaszinókban. A céget és technológiájukat 1978-ban megvásárolta az IGT.

Az első olyan nyerőgép, ahol megjelent a második képernyős bónusz kör, a Reel ’Em volt, a WMS Industries Inc. fejlesztésében 1996-ban. Ausztráliában ez már 1994-től létezett egy Three Bags Full nevű játékban. Ennél a típusnál kaphatunk egy más típusú játékot az alap játék mellett, ahol további nyereményekre van esélyünk.

Manapság már lehet válogatni a hagyományos formákat követő és a modern játékok között egyaránt, méghozzá számos magyar oldalon, remek példa a 888, Bwin, Unibet, Energy casino, Betclic és a Bet365.